Typer af webadresser

Typer af webadresser


URL er en forkortelse for Universal Resource Locator. En URL angiver placeringen af ​​en ressource, tjenesten tilbyder og specifikke oplysninger om, hvordan du finder og bruger tjenesten. Webbrowsere bruger webadresser til at finde ressourcer og bestemme, hvordan adgang til ressourcen. URL'er kan indikere lokale eller eksterne adresser og peger på bestemte steder i adressen for at få adgang bestemte dokumenter eller oplysninger.

Hypertext webadresser

Hypertext webadresser er den mest almindelige form for URL og den ene fleste mennesker er fortrolige med. Tjenesten er en hypertekst server, som tilbyder dokumenter ved hjælp af Hypertext Markup Language (HTML) og er defineret ved "http: //" i begyndelsen af ​​URL'en. Efter denne er en valgfri underdomæne, et domænenavn og et topdomæne, så oplysninger om den faktiske dokument placering.

Domænenavnet tilvejebringer en fysisk adresse, der kan oversættes til en numerisk adresse, mens underdomæne er normalt en placering på serveren. Det topdomæne giver information om, hvilken type adresse, såsom .com til kommercielle, .net for netværk eller .gov for regeringen. Der findes mange forskellige top-level domæner.

Post og nyheder webadresser

Mail webadresser peger på en e-mail-adresse i stedet for en webside. En URL til en e-mail-adresse begynder med "mailto:" efterfulgt af e-mail-adresse som "MyEmailAddress.net". Mange browsere åbner en "Skriv e-mail" vinduet, når en MailTo webadresse er klikket på.

Usenet grupper angive adresser med "Nyheder:" -adresser. Dette giver adgang til særlige nyhedsservere. En nyhed URL følger konventionen af ​​"news: name.group". Nyheder fortæller browseren adressen er en nyhedsgruppe og "name.group" del definerer gruppens navn.

Fil webadresser

En URL behøver ikke at angive en fjerncomputer adresse. Det kan i stedet referere til en fil på din harddisk. Ved at klikke på "File menuen" og derefter på "Åbn" i din browser, kan du vælge en lokal fil for at åbne.

Hvis du vælger en filtype understøttes af din browser, såsom en .htm eller .html-fil, vil det åbne i din browser og bruge links i denne fil, kan du navigere til andre lokale filer eller fjerntliggende steder. En lokal URL begynder med "file: ///" så giver drevbogstavet og stien til filen navn, såsom: "file: /// C: /myfiles/thisfile.htm".

FTP URL'er

File Transfer Protocol (FTP) Det giver mulighed for en pålidelig måde at overføre filer mellem computere, og FTP URL'er er særlige ressourcer til at downloade filer. Hvis du opretter forbindelse til et FTP-sted med din browser ved hjælp af en adresse, der angiver filnavnet for at downloade, vil filen automatisk blive hentet. FTP URL'er kan omfatte et brugernavn og en adgangskode eller udelade dem, afhængigt af hvordan webstedet er sat op. Nogle tillade nogen at hente, andre gør ikke.

Andre webadresser

WAIS, eller Web Accessible Information Service, webadresser peger på databaser og er blevet forældet. En WAIS URL begynder med "WAIS: //" efterfulgt af værtscomputeren navn, portnummeret for adgang, en skråstreg, så databasen navn med søgeparametre i firkantede parenteser ([]). En WAIS URL ligner "WAIS: [? <Parametre>] // Dataserver1234 / database".

Telnet webadresser adgang computere, der kræver en terminal. Et fælles program, der bruges til at være IBM mainframes, der var forbundet til IBMs 3270 terminaler. En telnet URL definerer en forbindelse til en af ​​disse computere og åbner en terminal session med det. Adressen ligner "telnet: // bibliotek name.computer name.top level domæne".

Gopher-servere blev engang vid udstrækning anvendes til at få adgang til tekstdokumenter med tekst menuer. Den forældet teknologi ikke længere udbredt og browser leverandører har været faldende støtte fra deres tilbud, selv om mange stadig tilbyde plugins, der understøtter det. Gopher webadresser begynder med "Gopher: //" efterfulgt af navnet på den server, og deskriptorer, der fortæller, hvordan man få adgang til dokumentet.


relaterade artiklar