Typer af Internet Protocol

Når de fleste mennesker taler om "Internet", hvad de egentlig henviser til, er World Wide Web. Internettet er faktisk sammensat af mange forskellige komponenter. Nogle af bestanddelene er almindeligt kendt, såsom FTP, mens andre ikke er så velkendt, som Gopher og Telnet.

Internetprotokoller

Flere protokoller bruges på internettet, herunder elektronisk post (e-mail), File Transfer Protocol (FTP), HTTP (World Wide Web), nyheder (eller Usenet), Gopher og Telnet. Hver af disse har sin egen standard og anvendelse.

Elektronisk Mail

Inkluderet i e-mail-protokollen er tre forskellige protokoller. SMTP (Simple Mail Transfer Protocol), IMAP (Internet Message Access Protocol) og POP3 (Post Office Protocol 3).

SMTP er en protokol, der bruges til at sende e-mail, mens IMAP og POP3 bruges til modtagelse. Næsten alle internetudbydere understøtter alle tre protokoller. Den mest populære setup for de fleste udbydere er at bruge SMTP til at sende e-mail, mens du bruger POP3 til modtagelse.

File Transfer Protocol

File Transfer Protocol eller FTP, er et middel til at overføre en fil fra en computer til en anden. FTP er almindeligt anvendt til at uploade en webside til en webserver, så den kan ses på World Wide Web. Et særligt program, der kaldes en klient, der normalt er nødvendig for at bruge FTP.

HTTP (World Wide Web)

HyperText Transfer Protocol, eller HTTP, er den protokol, der anvendes af web-serveren til at tillade websider skal vises i en webbrowser. Hvis du kigger op i adresselinjen i din browser, det sted, hvor du skriver i den adresse, du vil besøge, har præfikset "http: //" foran adressen. Fordi de fleste webbrowsere er i stand til FTP samt visning websider, http fortæller browseren, hvilken type oplysninger til at forvente.

Nyheder (eller Usenet)

Network News Transfer Protocol (NNTP) bruges til servering af Usenet stillinger Usenet ligner de fora, som mange hjemmesider har. Usenet har fora, der er dedikeret til bestemte virksomheder samt fora, der har en bred vifte af emner. Usenet er opdelt i flere områder. Nogle af de fora, der er inkluderet i Usenet er comp. for drøftelse af computer-relaterede emner, sci. for drøftelse af videnskabelige fag, rec. til drøftelse af rekreative aktiviteter (f.eks spil og fritidsinteresser) og snak. for drøftelse af kontroversielle spørgsmål såsom religion og politik.

Gopher

Et andet værktøj af internettet er Gopher, en menu-baseret program, der giver dig mulighed for at søge efter information uden at vide, hvor materialet er placeret. Det kan du søge en liste over ressourcer og derefter sender materialet til dig.

Telnet

Telnet kan du logge ind på en ekstern computer, ligesom du ville gøre, hvis du var der. Så eventuelle kommandoer, som du ville være i stand til at køre fra den eksterne computer, hvis du sad foran den, ville du være i stand til at køre fra den computer, du er logget ind fra.


relaterade artiklar