Netværk kabeltyper

Netværk kabeltyper


Kabler er en del af den fysiske rygraden i et netværk. Netværkskabler bruges til at overføre data fra node-til-node som sikkert og effektivt som muligt. Cabling typer forskellige i hurtighed, effektivitet, nem installation og omkostninger. Cabling typer varierer afhængigt af netværksfunktioner behov og topologi. Kendskab til de enkelte kabler specifikationer kan hjælpe med at designe en sikker og effektiv netværkstopologi.

Unshielded Twisted Pair

Uafskærmet parsnoet kabel eller UTP, er sammensat af fire par af snoede ledninger i samme beskyttende kappe. Jo flere snoninger er per inch øger dataoverførselshastigheden. Hvert par er snoet på en forskellig grad at minimere krydstale mellem ledninger. Crosstalk opstår, når uønsket signal fra én kanal, eller tråd, overførsel til en anden, der forårsager interferens. UTP har en maksimal længde segment af 100 meter før kræver installation af repeatere. Nem installation og lave omkostninger gør UTP et populært valg for lokalnet eller LAN. Dataoverførselshastighed og signalkvalitet øjeblikket målt ved hjælp af seks kategorier, der spænder fra CAT-1 til CAT-6. CAT-1 og CAT-2 kabler bruges primært til telefonledninger. CAT-3 gennem CAT-6 er designet til at håndtere mere avancerede networking topologier. Den mest almindeligt anvendte er CAT-5, med en 100/1000 Mbps data overførselshastighed. UTP er mindre diameter er en fordel frem for andre netværkskabler typer, fordi det fylder mindre i ledninger kanaler og giver plads til fremtidig ekspansion.

Parsnoet

Parsnoet kabel, eller STP er mindre almindeligt anvendt end UTP. STP har lag af metalfolie kappe omkring hvert par ledninger til at reducere crosstalk. Parrene derefter pakket sammen i endnu et lag af metalfolie for ekstra beskyttelse mod indblanding udefra. Hver ende af STP ledninger skal være jordet for at forhindre, at metallisk folie fra at handle som en antenne og optagning uønsket signal. STP er mere vanskeligt at installere og dyrere end UTP. Den ekstra beskyttelse på et STP-kabel betyder en større diameter wire, der fylder mere fysisk plads i ledningen, eller ledninger kanal.

Coaxial

Koaksialkabel er fremstillet af et enkelt kobberleder dækket fleksibel plastik isolering. Plasten isolering derefter pakket ind i flettet metal og er meget modstandsdygtige over for ekstern støj, såsom elektromagnetisk interferens eller EMI. To typer af koaksialkabel findes; Thinnet og thicknet. Thinnet er mindre i diameter end thicknet og har en maksimal længde segment af 185 meter. Thicknet er mere stift og har en maksimal længde segment af 500 meter. Coaxial s stivhed gør det svært at installere og dyrere end UTP eller STP.

Fiber-Optic

UTP, STP og koaksial tråd er fremstillet af kobber, der bærer elektroner. Lyslederkabel er fremstillet af glasfibre, der transmitterer lys. Lyslederkabel er ikke modtagelige for krydstale eller EMI og kan bære signaler ved meget større hastigheder og afstand end kobber kabler. Enderne af fiber-optisk glas skal være præcist poleret og afsluttes med særlige stik. Lyslederkabel fås i to tilstande: Single-mode og Multimode. Multimode fiber har en større lys-bærende kerne end single-mode og transmitterer signalet op til ti miles. Single-mode kan overføre signalet over ti miles, men kræver særlige sendere og modtagere, der kan koste to til fire gange så meget som dem, der anvendes i multimode. Fiber-optisk kabler bruges normalt til at forbinde netværk mellem bygninger og på tværs af campusser over større afstande.

Giv agt

Det lys, der bevæger sig gennem et fiberoptisk kabel ikke er synlig for det menneskelige øje, men er meget intens og kan forårsage permanent skade øjet. Der bør udvises forsigtighed til aldrig se direkte ind i en fiber-optisk kabel med det blotte øje.


relaterade artiklar